Dacă întrebi un indian despre pastilele pe care le ia atunci când nu se simte bine sau când are o răceală de exemplu, foarte probabil nu îţi va da nume de medicamente ci îţi da spune numele unor plante, fructe, flori, condimente (da, condimente – nu uitaţi India este ţara celor 1001 condimente) despre care cel mai probabil nu ai auzit.
Indienii folosesc des medicina naturistă pentru ameliorarea şi tratarea unor afecţiuni. Tot de la ei vine şi aşa numitul – cel mai puternic antibiotic natural – turmeric şi miere. Combinaţia este folosită des pentru ameliorarea simptomelor răcelii şi gripei, dar şi a unor alergii.
Cum tocmai s-a declarat epidemie de gripă în România am cules informaţii despre mixul dintre miere şi turmeric. Indienii în medicina Ayurvedică, dar şi chinezii în vechea medicină chineză au multe remedii şi tratamente în care folosesc turmericul şi mierea – împreună şi separat. Turmericul şi mierea pot fi folosite ca remedii pentru răceală, tăieturi minore, probleme de digestie.
CITEȘTE ȘI: Turmericul, duşmanul bacteriilor? Ce au descoperit cercetătorii, trebuie să ştiţi
Turmericul poate fi folosit atât în stare proaspătă cât şi uscat sub formă de pudră. Curcuminoizii sunt ingredientele care fac din turmeric, un frate al ghimbirului – o rădăcină cu rol antibiotic, antioxidant, antibacterian, antifungic, antiinflamator. Indienii au atât de multă încredere în turmeric şi spun că poate rezolva mai multe deficienţe ale organismului dintr-o dată.
De asemenea, compuşii din turmeric stimulează buna funcţionare a aparatului digestiv, reduc durerea. Turmericul este pus şi în categoria condimentelor ce protejează împotriva celulelor cancerigene. Persoanelor anxioase, turmericul le poate fi de folos, căci are şi un efect liniştitor.
Despre miere s-au scris tratate de medicină alternativă chiar şi mai aproape de noi, căci mierea este un produs obişnuit în Europa. Mierea este considerată un antibiotic natural. Adepţii medicinei naturiste spun că mierea ar trebuie folosită încă de la primele semne ale unei infecţii, dar şi că mierea merge direct la rană şi că poate fi aplicată direct pe tăieturile superficiale.
De asemenea, s-a observat că persoanele care folosesc regulat miere şi au un stil de viaţă echilibrat şi fac mişcare nu au probleme de greutate. Mai este cunoscută şi că ameliorează simptomele de răceală. În majoritatea siropurilor de tuse puteţi vedea că unul dintre ingrediente este mierea – cunoscută pentru rolul său calmant. O linguriţă de miere este de ajutor pentru calmarea crizelor de tuse.
CITEȘTE ȘI: Cum îți prepari acasă ‘elixirul tinereții’. Băutura dinainte de somn care amână îmbătrânirea
Cea mai simplă reţetă spune că un sfert de cană de miere,1 lingură de turmeric măcinat şi se amestecă. Se lasă acoperită la temperatura camerei, iar de 3 ori pe zi se ia câte o jumătate de linguriţă. Mixul are efecte benefice asupra răcelii, gripei, dar şi a alergiilor.
Atenţie, nu se recomandă persoanelor alergice la miere sau la turmeric şi nici sugarilor. De asemenea, informaţiile oferite de www.csid.ro nu ţin locul consultului medical şi nici al tratamentelor recomandate de medic. Întrebaţi medicul dacă pe lângă tratamentele medicamentoase puteţi consuma şi miere sau turmeric.